Du är här:Start > Musik > Sångcompaniet

Höstterminen börjar igen tisdag 3 september 18.30.
Från 17.30 finns det möjlighet att fika.

Alla kan sjunga

I Sångcompaniet tror vi att alla kan sjunga. Vi tycker att alla ska få chans att göra det! Därför är alla välkomna och det är inga inträdesprov. Sångcompaniet är en kör där man sjunger för sin egen skull, för att det är roligt och för att man mår så bra av det. Man kan slappna av från alla krav och bara hänga med.

Sångcompaniet startade i Västerås i januari 2016. Hittills är det mer än 1500 personer som har testat. Cirka 350 kommer regelbundet. Kören sjunger ungefär 50 nya låtar per termin, så det här är ingen vanlig kör som övar noga för att allt ska bli perfekt och där man ofta får vänta långa stunder på att andra stämmor ska repetera sina saker. I Sångcompaniet är det högt tempo, men aldrig någon stress. Somliga sånger återkommer och andra sjunger man bara nån enstaka gång.

Repertoaren är väldigt bred. I Sångcompaniet får man prova det mesta från pop, rock och gospel till visor och musicals. Med en avslappnad attityd blir allt roligt och lustfyllt. Efter varje övning läggs de nya sångerna till i listan på hemsidan för den som inte kan sluta sjunga och vill ha texterna hemma.

Det är lite olika musiker som är med och kompar kören. Ibland är det en ensam pianist, men oftast är det flera musiker. Ibland är det ett band och nån gång sjunger kören med en hel orkester. Kören provar gärna nya saker och samarbeten. På Cityfestivalen 2016 hade kören en egen allsångskonsertStora torget tillsammans med ett stort band och samma kväll medverkade man i Carolas konsert på Fiskartorget. I julas var det 700 personer på julkonserten i Ansgarskyrkan och en magisk stämning. Men det är upp till var och en om man vill vara med på konserterna och även om kören träffas i Ansgarskyrkan är det ingen kyrkokör som övar inför att sjunga på gudstjänsterna. I Sångcompaniet sjunger man först och främst för sin egen skull.

Körledare

ElisabethOdebäck är körens varma och inspirerande ledare. Hon arbetar somsångpedagog och har lång erfarenhet av att leda körer och att arbeta medsång och musik. Men trots att hon är duktig syns det inte på henne omhon skulle höra att någon sjunger falskt… Hon är en sån där människa somsprider glädje omkring sig och som alltid är uppmuntrande. Därförlockar hon fram det bästa ur varje deltagare och får alla att känna sighemma och må bra.

Hur sjunger du?

Somligahar en mörk röst, andra har en ljus. Ibland får man chans att ställasig intill andra som låter som en själv. Den uppdelningen är heltfrivillig. Vill man stå med sina vänner så gör man självklart det. (Menden som byter plats kan ju få nya vänner.) Att dela upp det lite gör detlättare att sjunga, helt enkelt. Kommer man på att man vill byta platsså gör man bara det.

På samma sätt kan man ibland välja om manvill ha en lite större utmaning och sjunga en stämma. Somliga kvällar är det extra övningstillfällen efteråt för den som vill sjunga stämmor. Allt utgår från hurman själv känner det. Många tycker att det är alldeles tillräckligt att”bara sjunga”. Då gör man det! Det här är ju en körför alla.

Det finns även en kör på dagtid, med lite lugnare tempo och ett begränsat antal deltagare. Till den kören krävs föranmälan. Läs mer om Sångcompaniet Feelgood här!

Dag, tid och resa

Övningarna är i Ansgarskyrkan på tisdagar 18.30-20.00. Höstterminen 2019 startar den 3 september och pågår till och med den 10 december, med uppehåll på höstlovet, alltså ingen övning den 29 oktober. Det går bra att hänga på när som helst, man måste inte vänta till nästa terminsstart.

Det är oftast många deltagare på Sångcompaniet, så kom i god tid. Ta gärna bussen. Linje 4 mot Brottberga stannar utanför kyrkan på hållplatsen Vallbyleden. Plinga efter Pettersbergs centrum. Det går också jättebra att cykla eller gå. Om du tar bilen får du gärna samåka så räcker de 200 parkeringsplatserna längre.

Om det skulle behövas extra parkering kan man stå vid Vallby friluftsmuseum på andra sidan E18. Det innebär en kort promenad på ca 400 meter. Till höger om museets entré finns en gångbana som går först under avfarten, sedan under själva E18 och så under påfarten. Ta sedan höger på gångbanan som går under rondellen på Vallbyleden så kommer du upp mitt emot Ansgarskyrkan. Karta: http://kartor.eniro.se/m/meiQN

Fika, garderob och toaletter

Detfinns möjlighet att fika innan varje tillfälle. Från17.30 finns det kaffe och te en trappa ner. Det finns även mackor förden som är hungrig och kanske kommer direkt från jobbet. När man sjunger tillsammans lär man så småningom känna nyamänniskor och det kan vara trevligt att få utöka gemenskapen lite.

Dubetalar helt enkelt vad du tycker att är värt att få fika, på eget ansvar. Så länge detfungerar på det sättet vill vi gärna hålla det så enkelt. Det innebärockså att du kan fika trots att du inte fick med dig pengar, och betalanästa vecka. Du kan även betala med Swish.

En trappa ner finns,förutom fikat, också klädhängare och toaletter. Det uppmuntras att tamed en egen vattenflaska till körövningen så att man kan sköja ner alltsom hindrar en från att ge hals!

Anmälan, avgift och mejllista

Dubehöver aldrig anmäla dig, det är bara att komma direkt till övningen.Du skriver upp ditt namn och din adress på lapp innanför dörren och lägger den i en låda.Enklare än så kan det inte bli! Nästa gång du kommer finns ditt namn i en lista och du kan bara kryssa för att du är där.

Du kan testa tre gångerinnan du bestämmer dig, helt utan någon kostnad eller några andraförpliktelser. Gör det! Ta vara på möjligheten att vara med och prova omdet är något för dig. Det behöver inte vara tre veckor på rad, utanhelt enkelt de tre första gångerna som du är med. De tre provtillfällenalöper oavsett termin, så den som har varit med en gång under hösten så kanalltså vara med ytterligare två gånger under våren utan avgift.

Omdu sedan väljer att fortsätta sjunga så får du så småningom en fakturafrån studieförbundet Bilda. Terminsavgiften är 850 kr. Fakturan skickas via mejl i första hand, men du kan få det på papper om du säger till Bilda.

Om du uppger din mejladress på listorna så får dukörens informationsbrev med allt du behöver veta inför och efter varjeövning. Mejlen kommer ungefär en gång i veckan och är den främstakanalen för information.